Digipedagogiikkaa varhaiskasvatuksen arjessa – koulutuksessa käydään läpi Varhaiskasvatuksen perusteita digipedagogiikan näkökulmasta. Pääset myös tutustumaan uusien lukutaitojen osaamiskuvauksiin, jossa on kirjattu millaista hyvää pedagogista toimintaa varhaiskasvatuksen tulisi tarjota lapsille. Kuulet myös käytännön vinkkejä siitä, miten digipedagogiikka voi olla osa varhaiskasvatuksen arkea, millaisia sovelluksia ja laitteita on olemassa ja kuinka digipedagogiikkaa voi toteuttaa myös ilman minkäänlaisia digitaalisia laitteita.
Digitaalisuus on nykyään osa yhteiskuntaa, jossa lapsi kasvaa. Puhutaan, että nykyajan lapset ovat diginatiiveja, lapsia joiden päivittäiseen elämään digitaaliset laitteet kuuluvat ja jotka aloittavat digitaalisten laitteiden käytön pienestä pitäen. Varhaiskasvatuksen tärkeänä tehtävänä on, yhteistyössä kotien kanssa, tukea lapsen ymmärrystä digitaalisuudesta.
Varhaiskasvatuksessa digitaalisuuteen tutustutaan leikkien, liikkuen, tutkien ja sekä taiteellisen ilmaisun kautta. Digitaaliset laitteet, sovellukset ja ympäristöt ovat yksi osa monipuolista oppimisympäristöä ja niitä hyödynnetään toiminnassa tarkoituksenmukaisesti. Pedagogisesti vahvaan toimintakulttuuriin kuuluu se, että lasten kanssa ennakkoluulottomasti kokeillaan ja kannustetaan kokeilemaan, opitaan yhdessä toimimalla ja ihmettelemällä.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on lisätä osallistujan ymmärrystä siitä, miten digipedagogiikka näkyy Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa ja miten digipedagogiikkaa voidaan käytännössä hyödyntää osana päiväkotiarjen toimintaa.
Kenelle
Koulutus sopii varhaiskasvatuksen opettajille, varhaiskasvatuksen erityisopettajille, lastenohjaajille, varhaiskasvatuksen johdolle ja esihenkilöille.
Koulutuksen sisältö
- Miten digipedagogiikka näkyy uudessa Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa
- Hyvää pedagogista toimintaa edistävät osaamiskuvaukset Opetushallituksen ja Kavin Uudet lukutaidot-hankkeessa
- Digipedagogiikka osana arjen toimintaa
- Käytännön vinkkejä:
- Oppimisympäristöt
- Laitteet ja sovellukset
- Laitteiden ja sovellusten hyödyntäminen arjessa, esim. ulkopedagogiikassa ja liikunnassa
- Matalan kynnyksen vinkkejä
Avainsanat
varhaiskasvatus, digipedagogiikka
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii Kati Laitinen (varhaiskasvatuksen opettaja ja digimentori). Katilla on yli 20 vuoden kokemus työskentelystä varhaiskasvatuksen eri työtehtävissä, päiväkotiharjoittelijasta aina varhaiskasvatusyksikön johtajan tehtäviin saakka. Tällä hetkellä hän työskentelee Lempäälän kunnan varhaiskasvatuksen digimentorina, päävastuullaan kunnan varhaiskasvatuksen digipedagogiikan kehittäminen ja kouluttaminen sekä käytännön taitojen mallintaminen henkilökunnalle lapsiryhmissä.