Varhaiskasvatuksen arkipäivään kuuluu tiivis yhteistyö lapsen huoltajien kanssa. Nykylainsäädäntö mahdollistaa erilaisia huoltomuotoja, mikä näkyy varhaiskasvatuksessa erilaisina haastavina tilanteina. Eri huoltomuodot antavat vanhemmalle erilaisia oikeuksia esimerkiksi siihen liittyen, kuka saa tehdä lasta koskevia päätöksiä ja kenelle saa antaa lasta koskevia tietoja tai ylipäänsä kenelle lapsi voidaan luovuttaa päiväkodista. Varhaiskasvatuksessa työskentelevän on tärkeää olla perillä eri huoltomuotoihin liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista. Huoltajuutta koskevat ongelmat aktualisoituvat erityisesti silloin, kun vanhemmilla on huoltoriita. Koulutuksessa perehdytään myös huoltoriitojen aiheuttamiin erityistilanteisiin.
Tavoite
Koulutuksen jälkeen osallistuja ymmärtää mitä eri huoltomuodot tarkoittavat ja minkälaisia oikeuksia ja velvollisuuksia niihin liittyy. Osallistujat saavat konkreettisia työkaluja erityisiin juridisesti haastaviin tilanteisiin, jotka liittyvät eri huoltomuotojen aiheuttamiin tilanteisiin sekä eroperheiden kanssa työskentelyyn.
Kenelle
Koulutus sopii erityisesti varhaiskasvatuksessa työskenteleville.
Koulutuksen sisältö
- Taustalla vaikuttava lainsääntö ja lapsen oikeudet
- Eri huoltomuodot ja mitä ne tarkoittavat?
- Minkälaisia konkreettisia haasteita huoltomuodot aiheuttavat varhaiskasvatuksen arjessa ja miten niissä tilanteissa tulisi toimia?
- Minkälaisia haastavia tilanteita huoltoriidat aiheuttavat varhaiskasvatukseen ja mitä näissä tilanteissa olisi syytä ottaa huomioon?
Avainsanat
varhaiskasvatus, huoltajuus, huoltoriidat, lapsen etu
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii OTM Saara Ylisaukko-Oja, joka on juristi ja luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. Ylisaukko-Oja on työssään erityisen kiinnostunut perhe- ja lapsioikeudesta sekä rikosoikeudesta. Saara Ylisaukko-Oja on myös luennoinut lapsioikeudesta Turun yliopistossa ja tekee väitöskirjaa lapsioikeuteen liittyen. Lisäksi Ylisaukko-Oja on Turun yliopistolla osana monitieteellistä tutkimushanketta, jossa hänen tutkimusaiheensa liittyy lapsen oikeuksiin.