Koulutuksen keskiössä ovat vahingonkorvauslakiin oikeusministeriössä ehdotetut muutokset, jotka koskevat vahingonkorvausvastuuta julkisen vallan käytöstä, velvollisuutta korvata perus- ja ihmisoikeusloukkauksella aiheutettu vahinko sekä vahingonkorvausvastuuta virheellisestä neuvonnasta.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on syventyä siihen, mikä on tällä hetkellä voimassa oleva oikeustila julkista tehtävää hoitavien vahingonkorvausvastuun osalta ja miten tämä oikeustila on muuttumassa ehdotettujen lakimuutosten seurauksena.
Kenelle
Koulutus sopii valtion ja kunnan palveluksessa toimiville sekä julkista tehtävää hoitavien yksityisten tahojen henkilökunnalle, joiden on oltava selvillä siitä, milloin toiminnasta voi seurata vahingonkorvausvastuu sekä niille, joiden tehtäviin kuuluuorganisaatioon kohdistuviin vahingonkorvausvaatimuksiin vastaaminen.
Koulutuksen sisältö
- Julkista tehtävää hoitavien vahingonkorvausvastuun nykytila
- Julkisen vallan käyttöön liittyvät rajoitussäännökset vahingonkorvauslaissa ja soveltamiskäytäntö
- Vahingonkorvauslakiin esitetyt muutokset
- standardisäännöksen kumoaminen
- muutoksenhakuvaatimuksen muuttaminen
- kannekiellon kumoaminen
- vastuu virheellisestä neuvonnasta
- vastuu perus- ja ihmisoikeusloukkauksesta
Avainsanat
vahingonkorvauslaki, vahingonkorvausvastuu, julkinen tehtävä, julkisen vallan käyttö, virheellinen neuvonta, perus- ja ihmisoikeusloukkaus
Kouluttajakuvaus
Oikeustieteen professori Suvianna Hakalehto työskentelee Itä-Suomen yliopistossa vastuualueinaan mm. vahingonkorvausoikeus. Suvianna on väitellyt vuonna 2008 Helsingin yliopistossa väitöskirjallaan ”Valta ja vahinko. Vahingonkorvausvastuu julkisen vallan käytöstä vahingonkorvauslaissa”. Suvianna on julkisen vallan käyttäjän korvausvastuuta koskevissa kysymyksissä kokenut asiantuntija. Hän oli asiantuntijajäsenenä oikeusministeriön työryhmässä, joka on ehdottanut muutoksia julkista tehtävää hoitavien vahingonkorvausvastuuseen.