Kehitysvammalaki säätelee rajoitustoimenpiteistä erityishuollossa olevalle henkilölle. Lain tavoitteena on edistää itsemääräämisoikeutta. Rajoitustoimenpiteitä tulisikin käyttää vain, kun muita keinoja ei ole ja toimien tulee olla lain sallimia. Rajoitustoimien käytön jälkeen jälkiselvittelyllä tarkastellaan toimien käyttöön johtanut tilanne ja pohditaan, miten vastaavanlaisiin rajoitustoimia vaativiin tilanteisiin ei tulevaisuudessa päädyttäisi. Rajoitustoimien asianmukainen kirjaaminen on tärkeä askel, jolla turvataan asiakkaan lisäksi myös työntekijöitä.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on tuoda selkeyttä siihen, millaisissa kehitysvammahuollon tilanteissa käytännössä rajoitustoimenpiteiden käyttäminen on mahdollista ja miten rajoitustoimet tulisi toteuttaa sekä työntekijän että asiakkaan edun mukaisesti. Koulutus tuo tietoa osallistujalle myös itsemääräämisoikeudesta ja toimista sen tukemiseen.
Kenelle
Koulutus on suunniteltu erityisesti kehitysvammaisille järjestettävissä palveluissa työskenteleville, kuten kehitysvammaisten erityishuollon henkilöstölle ja toimintayksikköjen johtajille.
Koulutuksen sisältö
- Sallitut rajoitustoimenpiteet ja edellytykset niiden käyttämiselle
- Rajoitustoimenpiteiden arviointi ja jälkiselvittely
- Rajoitustoimenpiteiden kirjaaminen
- Toimenpiteet itsemääräämisoikeuden tukemiseksi
Avainsanat
kehitysvammahuolto, rajoitustoimet, itsemääräämisoikeus, kehitysvammalaki
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, Marianne Kivelä Lawila Oy:stä. Mariannella on vuosien kokemus ja vankka osaaminen sosiaalihuollon juridiikasta, vammaispalvelulaista ja hallintoprosessista. Hän on lisäksi toiminut alaikäisten edunvalvojana lastensuojelu- ja rikosprosesseissa sekä aiemmin myös lastensuojelun sosiaalityössä. Mariannen koulutuksia on kiitelty selkokielisiksi ja käytännönläheisiksi.