Seurakuntien jäsenten palkkatuloistaan maksamat kirkollisverot ovat seurakuntien ehdottomasti tärkein tulo. Kirkollisveron määrä ja sen kehitys vaikuttavat käytännössä suoraan seurakunnan toiminnan volyymiin ja esimerkiksi rakennusten kunnossapidon tasoon. On tärkeää ymmärtää kirkollisverojen kertymiseen vaikuttavat periaatteet, niiden seurakunnille tapahtuvan tilityksen käytännöt ja tulevaisuuden kehitys.
Tavoite
Koulutuksen jälkeen osallistuja tuntee tarpeelliset perustiedot kirkollisveroista: niiden kertymisperiaatteista, kehityksestä ja merkityksestä seurakunnille.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu talouspäälliköille, kirkkoherroille, hallintopäälliköille, taloussihteereille ja kaikille kirkollisveroista ja seurakuntataloudesta kiinnostuneille.
Koulutuksen sisältö
- Miksi seurakunnilla on verotusoikeus? Lyhyt katsaus kirkollisverotuksen historiaan.
- Ketkä kirkollisveroja maksavat? Mistä kirkollisverot kertyvät? Kuinka moni niitä maksaa? Miten verot tilitetään seurakunnille?
- Mikä vaikuttaa kirkollisveron määrään nyt ja tulevaisuudessa?
- Verohallinnon seurakuntakohtaiset verotilastot.
Avainsanat
kirkollisverot, seurakuntatalous, verotettavat ansiot, eläkkeet, verohallinto, kirkollisverojen tilitykset, kirkollisverojen ennustaminen
Kouluttajakuvaus
Pasi Perander on pitkän linjan seurakuntatalousosaaja. Hän on työskennellyt talouspäällikkönä erikokoisissa seurakunnissa ja seurakuntayhtymissä – tällä hetkellä Helsingin seurakuntayhtymässä. Lisäksi hän on toiminut taloussuunnittelupäällikkönä Kirkkohallituksessa. Hän on työnsä ohessa tehnyt talousanalyyseja, luennoinut ja kouluttanut seurakuntatalouden ja -hallinnon eri aihepiireistä. Hän on ollut myös toisena kirjoittajana Seurakunnan taloushallinnon käsikirjassa (Kirjapaja, 2020). Pasi on mm. perehtynyt kirkollisverotukseen ja on vahvimmillaan analysoidessaan seurakuntatalouden nykytilaa ja kehitysnäkymiä. Koulutukseltaan Pasi on hallintotieteiden maisteri (HTM), suorittanut Johtamisen erikoisammattitutkinnon (JET) ja valmistumassa Kirkon organisaatiokonsultiksi. (www.pasiperander.fi)