Työssä kuormittuminen ja uupuminen ovat nykyään hyvin yleistä. Kuormituksen merkkejä voi olla vaikea tunnistaa ajoissa, mutta kuin ne tunnistetaan, on helpompi tehdä tarvittavia muutoksia työarkeen.
Tavoite
Kurssin tavoitteena on auttaa osallistujia ymmärtämään, mistä kaikesta saatamme työssä kuormittua ja miten työuupumus kehittyy. Välillä kuormittuneisuuden syyt ovat työssä, välillä yksityiselämässä ja välillä näissä molemmissa. Kurssin aikana hahmotetaan omaan vointiin vaikuttavia asioita niin kuormitustekijöiden kuin voimavarojenkin näkökulmasta. Kurssin aikana puhutaan stressin vaikutuksista ja siitä, mikä on terveellistä ja jopa tarpeellista stressiä ja milloin toisaalta stressi muuttuu haitalliseksi. Tavoitteena on oppia tunnistamaan oma sekä muiden kuormittuneisuus varhaisessa vaiheessa, jolloin tilanteen korjaaminen saattaa olla vielä hyvin helppoa.
Kenelle
Kurssille voi osallistua kuka tahansa, joka on kiinnostunut tunnistamaan omaa kuormittuneisuuttaan paremmin. Kurssi on erityisen hyödyllinen myös esihenkilö- tai HR-roolissa toimiville, joiden työhön kuuluu muiden hyvinvoinnin tukeminen työssä.
Vaativuustaso
Taso 2: Yleisluontoisempaa tietoa ja helposti sisäistettävä sisältö. Perustutkinnon ylläpitoon ja ammattitaidon kehittämiseen.
Koulutuksen sisältö
Mitä stressi tarkoittaa ja miten se vaikuttaa meihin
- Stressin hyvät ja huonot puolet ja näiden tunnistaminen
Miten työuupumus kehittyy ja onko kaikki uupumus työuupumusta
- Mitkä asiat meitä kuormittavat työssä ja yksityiselämässä
- Mistä saamme voimavaroja tasapainottamaan kuormitusta
Mitä kuormituksen merkkejä on ja mistä tunnistan oman tai muiden kuormittumisen
- Kuinka ottaa kuormittuneisuus puheeksi esimerkiksi tiimiläisen kanssa
- Millaisia toimenpiteitä voimme tehdä kuormituksen säätelemiseksi
Avainsanat
työkuormitus, työuupumus, kuormitus, voimavarat, työkyky, organisaation kehittäminen, johtaminen
Kouluttajakuvaus
Nykypäivän työelämä sekä yksityiselämässä koetut paineet haastavat henkistä hyvinvointia. Henkisen hyvinvoinnin edistäminen auttaa suojaamaan mielenterveyttämme, jota jatkuva kuormittuminen uhkaa. Organisaatiopsykologi Mari Laari auttaa ymmärtämään kuormitusta ja henkisiä voimavaroja sekä ohjaa löytämään omat voimavarojen lähteet vastavoimaksi kuormitukselle niin organisaatio- kuin yksilötasollakin. Marin koulutuksista lähdetään mieli täynnä oivalluksia ja taskut täynnä käytännön työkaluja, jotka voi ottaa käyttöön saman tien.