Työskenteletkö terveydenhuollossa alaikäisten ja heidän huoltajiensa parissa? Oletko ollut tilanteissa, jossa joudut arvioimaan alaikäisen hoidollista itsemääräämisoikeutta? Koulutuksessa käydään läpi, mitä potilaan hoidollinen itsemääräämisoikeus tarkoittaa, milloin alaikäinen henkilö on hoidollisesti itsemääräävä ja mitä seurauksia sillä on. Lisäksi käydään läpi ne tilanteet, joissa alaikäisen sijaan hänen hoidostaan päättää huoltaja tai erityisissä tilanteissa sosiaalitoimi.
Tavoite
Koulutuksen jälkeen osallistuja ymmärtää terveydenhuollon ammattihenkilön roolin alaikäisen hoidollisen itsemääräämisoikeuden arvioijana sekä arvion seuraukset lapsipotilaan hoidosta päättämiseen. Osallistuja osaa tunnistaa tilanteet, joissa huoltaja tai sosiaalitoimi päättää hoidosta.
Kenelle
Koulutus on suunnattu potilastyötä tekeville terveydenhuollon ammattihenkilöille ja erityisesti lapsipotilaiden kanssa työskenteleville henkilöille. Osallistujilta edellytetään perustason tietämystä hoitotyön etiikasta ja potilaan oikeuksista.
Koulutuksen sisältö
Itsemääräämisoikeus terveydenhuollossa
- Itsemääräämisoikeus perusoikeutena
- Itsemääräämisoikeus potilaslaissa
- Suostumus ja hoidosta kieltäytyminen
Alaikäisen hoidollinen itsemääräämisoikeus
- Milloin alaikäinen voi päättää hoidosta?
- Huoltajan päätösvalta ja sen rajat
- Erityistilanteet: Sosiaalitoimen päätösvalta
Itsemääräämisoikeus ja tiedonsaanti
- Alaikäisen oikeus saada hoitoa koskevia tietoja
- Huoltajan oikeus saada tietoja
- Alaikäisen kielto-oikeus
Avainsanat
terveydenhuolto, itsemääräämisoikeus, potilaan oikeudet, alaikäisen oikeudet
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii sote-lakimies OTM, LLM Assi Uuskallio