Missä tilanteissa tehdä ilmoitus oppilaasta sosiaalitoimeen? Milloin koulu osallistuu sosiaalitoimen neuvotteluihin? Koulunkäyntiin liittyviin ongelmiin tai runsaisiin poissaoloihin puuttumiseen voi olla koulun sisäisiä toimintamalleja. Kuitenkin lapsen koulunkäynnin ongelmat voivat olla sivistystoimen lisäksi sosiaalitoimen vastuulle kuuluvia asioita. Koulutuksessa käydään läpi sivistystoimen ja sosiaalitoimen välistä vastuunjakoa, puuttumisen keinoja sekä yhteistyön prosesseja, kun lapsella on koulunkäynnin ongelmia.
Tavoite
Koulutuksen jälkeen osallistuja hahmottaa toimialojen välisen työnjaon ja hänellä on ymmärrys siitä, millaisia keinoja toisella toimialalla on puuttua lapsen koulunkäynnin ongelmiin. Osallistuja tietää koulun ja sosiaalitoimen välisen yhteistyön prosessit ja ymmärtää roolinsa siinä.
Kenelle
Koulutus on suunnattu opetustoimen ja sosiaalitoimen työntekijöille, erityisesti luokanopettajille ja sosiaalihuollossa lapsen omatyöntekijänä tai lastensuojelussa lapsen asioista vastaavana sosiaalityöntekijänä toimiville työntekijöille. Osallistujalla on hyvä olla yleistietämystä oman toimialan tukitoimista ja palveluista.
Koulutuksen sisältö
Koulunkäynnin ongelmiin puuttumisen keinot sivistystoimessa
- Perusopetuslain mukaiset keinot
- Oppilas- ja opiskelijahuollon keinot
Sosiaalitoimen keinot puuttua koulunkäynnin ongelmiin
- Milloin sosiaalitoimea tarvitaan?
- Koulunkäynnin tukeminen perustason palveluilla
- Koulunkäynnin ongelmat lastensuojeluasiana
Sosiaalitoimen ja sivistystoimen yhteistyö
- Ilmoitukset sosiaalitoimeen
- Moniammatillinen yhteistyö opetustoimessa
- Koulun osallistuminen sosiaalitoimen neuvotteluihin
- Monialainen tiedonvaihto pähkinänkuoressa
Avainsanat
sosiaalihuolto, lastensuojelu, opetustoimi, lapsen oikeudet
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii sote-lakimies OTM, LLM Assi Uuskallio