Lastensuojelussa lapsi on asianosainen häntä koskevissa asioissa. Siten lapsen näkökulma tulee selvittää sekä huomioida ja hänet täytyy pitää ajan tasalla häntä koskevista toimista ja suunnitelmista. Lapselle ei siitä huolimatta delegoida päätösvaltaa itseään koskevista asioista. Työntekijän tulee varmistaa, että tosiasiallinen asianosaisuus toteutuu lapsen kehitystaso huomioiden.
Tässä koulutuksessa käsitellään lapsen osallisuutta ja osallistumista lastensuojelussa. Lisäksi koulutuksessa käsitellään lapsen kuulemista ja mielipiteen selvittämistä sekä perehdytään lapsen itsemääräämisoikeuteen sekä lapsen tiedonsaantioikeuteen. Koulutus hahmottaa osallistujalle myös, miten erimielisyystilanteissa lapsen osallisuus toteutuu.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on syventää osallistujan ymmärrystä lapsen osallisuuden lainsäädännöllisistä perusteista. Koulutuksen jälkeen osallistuja myös tuntee lastensuojeluprosessien eri vaiheet ja lapsen osallisuuden toteuttamisen näissä eri vaiheissa.
Kenelle
Koulutus sopii lastensuojelun työntekijöille ja esihenkilöille. Koulutus sopii niin uusille työntekijöille kuin alalla pitempäänkin jo työskennelleille.
Koulutuksen sisältö
- Lainsäädännöllinen tausta
- Lapsen osallisuus lastensuojelun prosesseissa
- Lapsen mielipiteen selvittäminen
- Lapsen kuuleminen
- Lapsen puhevalta
- Lapsen tiedonsaantioikeus
- Päätösvalta lastensuojelussa ja päätökset erimielisyystilanteissa
- Edunvalvonta lastensuojelussa
Avainsanat
sosiaalihuolto, lastensuojelu, lapsen osallisuus, kuuleminen
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, Marianne Kivelä Lawila Oy:stä. Mariannella on vuosien kokemus ja vankka osaaminen sosiaalihuollon juridiikasta, vammaispalvelulaista ja hallintoprosessista. Hän on lisäksi toiminut alaikäisten edunvalvojana lastensuojelu- ja rikosprosesseissa sekä aiemmin myös lastensuojelun sosiaalityössä. Mariannen koulutuksia on kiitelty selkokielisiksi ja käytännönläheisiksi.