Inklusiivisessa varhaiskasvatuksessa lasten moninaisuus nähdään rikkautena. Yhteiseen toimintaan on lupa osallistua eri tavoin. Asenne-esteettömyys lähtee liikkeelle varhaiskasvatuksen henkilöstöstä, joka on valmis arvioimaan ja kehittämään toimintaansa siten, että jokaisella lapsella on oikeus ja yhdenvertainen mahdollisuus osallisuuteen. Lasten moninaiset tuen tarpeet huomioidaan toimintaa suunniteltaessa ja toteutettaessa, jotta jokaisen lapsen oikeus osallisuuteen voi toteutua.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on tarjota osallistujalle keinoja syventyä lasten moninaisuutta vaalivaan varhaiskasvatukseen käytännönläheisesti.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu kaikille varhaiskasvatuksen ammattilaisille.
Koulutuksen sisältö
- Miten kehittää varhaiskasvatuksen arkea siten, että jokaisella lapsella on yhdenvertainen oikeus laadukkaaseen pedagogiikkaan?
- Miten rakentaa kaikille lapsille myönteinen oppimis- ja toimintaympäristö?
- Miten huomioida lasten moninaiset tarpeet ohjatun toiminnan aikana?
- Miten osallisuuden pedagogiikkaa voidaan vaalia ryhmässä, jossa on enemmän tukea tarvitsevia lapsia?
Avainsanat
inklusiivinen varhaiskasvatus, lasten moninaisuus, osallisuuden pedagogiikka
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii kasvatustieteen tohtori Liisa Ahonen. Liisalla on vankka ja monipuolinen työkokemus työskentelystä varhaiskasvatuksessa, sekä esi- ja alakouluissa. Hän on kouluttanut lasten kanssa työskenteleviä eri alojen ammattilaisia vuodesta 2010 lähtien. Liisa on innostava kouluttaja, joka tempaa osallistujat pohtimaan omia kasvatus- ja opetuskäytänteitään. Liisan käytännönläheisten koulutusten jälkeen osallistujien on helppo ryhtyä soveltamaan uusia toimintamalleja omaan työhönsä.