Koulutuksessa tulokulma on se, miten etenevä riippuvuussairaus alkaa näkyä eri tavoin nuoren elämässä. Koulutuksessa kerrotaan, millainen sairaus on päihde- ja peliriippuvuus, miten riippuvuus etenee ja näyttäytyy nuorilla.
Koulutus auttaa havaitsemaan/tunnistamaan riippuvaisen nuoren käytöstä ja antaa konkreettisia työkaluja puheeksi ottoon. Koulutuksessa kerrotaan, millainen on toimiva päihdehoito ja mitä riippuvaisen ympärillä olevien, esimerkiksi koulussa opettajien, tulisi tehdä.
Suomessa päihteiden käyttö on muuttunut. Sekakäyttö on nykyisin hyvin yleistä. Myös peliriippuvaisten määrä on suuri ja se on koko ajan kasvava ongelma. Haasteena on, että sairauden luonnetta ei ymmärretä. Riippuvuus on etenevä aivosairaus ja siihen pitää puuttua nopeasti ja ohjata riippuvainen vaikuttavaan hoitoon. Usein riippuvainen ja lähellä olevat perustelevat, että riippuvuussairaus ei ole todellinen, koska riippuvaisen käytös ja elämän olosuhteet eivät vastaa meidän yleistä käsitystämme narkomaanista tai riippuvaisesta.
Opiskelu, urheilu tms. ei estä riippuvuuden etenemistä ja nuoren ympärillä olevilla aikuisilla tulee olla tiedossa, miten asiaan puututaan. Riippuvuussairauden yksi näkyvimmistä oireista on persoonallisuuden muutos. Riippuvaisen opiskeluteho laskee ja ennen pitkää hoitamaton riippuvuus johtaa poissaoloihin ja laiminlyönteihin opiskelussa, harrastuksissa ja ihmissuhteissa.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on antaa konkreettisia työkaluja nuoren päihderiippuvuuden puheeksi ottoon sekä tarjota keinoja havaita ja tunnistaa riippuvaisen nuoren käytöstä.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille, erityisesti yläkoulun opettajille. Koulutus sopii myös nuorisotyötä tekeville.
Koulutuksen sisältö
- Konkreettisia ohjeita ja työkaluja opettajille vahvistamaan omia havaintoja
- Konkreettisia vinkkejä siihen, miten kohdata riippuvuuteen sairastunut nuori
- Tieteellistä faktaa riippuvuussairauksista (WHO, ICD10-tautiluokituksen mukaan, moderni sairauskäsitys)
- Myyttien murtamista sekä asenteiden muuttamista riippuvuussairautta kohtaan
Avainsanat
opetustoimi, pelaaminen, päihderiippuvuus, nuori, opettaja
Kouluttajakuvaus
Kouluttajina toimivat vastaava ohjaaja, kouluttaja, KTM, Lh, työnohjaaja (STOry) Marja Kanu sekä toimitusjohtaja, HT, TtM, MBA Maarit Harju.
Marja Kanu on hankkinut työkokemusta sekä liike-elämän että sote-puolen tehtävistä. Hän on toiminut kv. markkinointitehtävissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Sote-puolella työkokemusta on kertynyt hoitajana ja ohjaajana Suomesta ja Norjasta. Tällä hetkellä Marja toimii aurinkorannikolla Avominnen klinikalla tarkoituksena laajentaa Avominnen metodia kansainvälisille markkinoille. Marjan erityisosaaminen koulutukseen liittyen on uskottavuus. “Tiedän mistä puhun. Oma kokemukseni yhdistyy tutkittuun tietoon.”
Maarit on ollut yli 15 vuotta johtajana terveydenhuollon organisaatioissa ja kunnissa. Nykyisin Maarit toimii Avominnen toimitusjohtajana. Maaritin erityisosaamista on esihenkilön näkökulma hoitoon ohjauksissa ja päihdesairauden vaikutuksista työyhteisöihin sekä ymmärrys siitä, miten päihderiippuvuus vaikuttaa läheisiin ja ympäristöön.