Sosiaalihuollon työntekijät kohtaavat työssään monenlaisia tilanteita, joissa ilmenee tarve toisen viranomaisen toimenpiteille. Työntekijöiden tulee tietää, missä tilanteissa, kenelle ja mitä laki vaatii ilmoittamaan ja milloin laki jättää ilmoituksen tekemiselle harkinnanvaraa.
Osa sosiaalihuollossa tehdyistä ilmoituksista kohdistuu asiakkaasta nousevan huolen sijaan organisaation sisäisiin mahdollisiin puutteisiin asiakasturvallisuuden toteutumisessa. Millaisissa tilanteissa epäkohtiin tulee reagoida?
Lisäksi käsitellään tietojen vaihtoa viranomaisten kesken ja salassapitovelvollisuutta. Millä tavoin salassapitovelvollisuudesta tulee pitää kiinni erilaisissa ilmoitustilanteissa ja missä tilanteissa puolestaan tietoja voidaan ja pitää luovuttaa toisille viranomaisille?
Tavoite
Koulutuksen jälkeen osallistuja tuntee sosiaalihuollossa tehtävät ilmoitukset sekä niihin liittyvän lainsäädännön ja osaa toimia lainsäädännön mukaisesti myös yhteistyötilanteissa muiden viranomaisten kanssa.
Kenelle
Koulutus sopii sosiaalihuollon henkilöstölle.
Koulutuksen sisältö
Lainsäädäntö taustalla
Erilaiset ilmoitukset
- Lastensuojeluilmoitus
- Ilmoitus sosiaalihuollon tarpeesta
- Edunvalvontatarpeen ilmoittaminen
- Ilmoitus pelastusviranomaiselle
- Rikosilmoitus
- Ilmoitukset asiakasturvallisuuden toteutumisen puutteista
- Epäkohtailmoitus
- Ammattihenkilöoikeuksiin liittyvät ilmoitukset
- Salassapito ja tietojen vaihto viranomaisen kesken
Avainsanat
sosiaalihuolto, lastensuojeluilmoitus, huoli-ilmoitus, salassapito
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, Maija Vailaranta Lawila Oy:stä. Maijalla on vuosien kokemus ja osaaminen vanhus-, vammaispalvelu- ja lastensuojeluoikeudesta sekä palvelussuhdejuridiikasta. Lisäksi Maija on toiminut asianajotoimistossa hoitaen mm. perhe- ja perintöoikeudellisia toimeksiantoja.