Etävastaanotto on yleistyvä tapa kohdata potilas. Etävastaanottoon liittyy kuitenkin omat erityispiirteensä, jotka tulee ottaa huomioon potilasturvallisuuden ja vaikuttavuuden takaamiseksi. Koulutuksessa käydään läpi etävastaanoton keskeiset elementit ja vahvistetaan käytännön osaamista laadukkaan ja potilasturvallisen etävastaanoton toteuttamiseksi.
Koulutuksessa saat käytännön vinkkejä vuorovaikutuksen vahvistamiseksi digitaalisin välinein toteutettavilla vastaanotoilla. Koulutuksessa käsitellään käytännön esimerkkien kautta, miten tunnistaa etävastaanotolle soveltuvat potilasryhmät ja miten varmistaa, että etävastaanotoille ei ohjaudu riskipotilaita. Koulutuksen päätteeksi tarkastellaan kattavasti etävastaanoton hyötyjä eri näkökulmista.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on antaa osallistujalle riittävät tiedolliset ja taidolliset välineet potilasturvallisen etävastaanoton toteuttamiseksi. Koulutuksen jälkeen osallistuja kykenee tunnistamaan etävastaanotolle soveltuvat potilasryhmät ja ennaltaehkäisemään potilasturvallisuuden riskejä etävastaanotoilla. Koulutuksen myötä ymmärrät, millaisia erityisiä piirteitä vuorovaikutukseen etävastaanotolla liittyy, ja millaisin konkreettisin keinoin ammattilaisen ja potilaan välistä vuorovaikutusta voidaan vahvistaa.
Kenelle
Sairaanhoitajille ja lääkäreille, jotka pitävät etävastaanottoja sekä henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita syventämään osaamistaan etävastaanotoista.
Koulutuksen sisältö
Potilasturvallisuus etävastaanotoilla
- Arviointiprotokollat ja niiden merkitys
- Riskeihin varautuminen
Etävastaanottojen edellytykset
- Vinkit työn organisointiin, miten, missä ja milloin etävastaanottoja
- Video, puhelin vai Chat vastaanotot
- Miten etävastaanotot muuttavat ammattilaisen prosesseja ja potilaan hoitopolkua
Kenelle etävastaanottoja
- Miten tunnistaa parhaiten etävastaanotoille soveltuvat potilasryhmät
Etävastaanottojen vaikuttavuus
- Hyödyt potilaalle
- Hyödyt palvelujärjestelmälle
- Hyödyt kustannusten näkökulmasta
- Miten arvioida etävastaanottojen vaikuttavuutta eri näkökulmasta, miten ammattilainen voi vaikuttaa hoitotuloksiin
Avainsanat
terveydenhuolto, etävastaanotto, videovastaanotto, kohtaaminen
Kouluttajakuvaus
Hanna Vainio, sh YAMK, YTM, HTM, tohtorikoulutettava HY, lääketieteellinen tiedekunta. Kouluttajalla on usean vuoden kokemus hoidon tarpeen arviointityöstä puhelimessa ja sähköisissä järjestelmissä. Lisäksi Hanna on ollut kehittämässä sekä alueellisia että kansallisia digiratkaisuja. Myös väitöskirjassaan Hanna tutkii digitaalisten hoidon tarpeen arviointipalvelujen suorituskykyä ja asemoitumista osaksi palvelujärjestelmää.
Tällä hetkellä Hanna toimii Digi Finlandilla asiantuntijana/koordinoivana projektipäällikkönä, vastaten Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen digitaalisen palvelukonseptin kehittämisestä. Aikaisemmin Hanna toimi HUS Akuutin Päivystysapu 116117 palvelupäällikkönä sekä etävastaanottohankkeen projektipäällikkönä, kehittäen yhdessä tiiminsä kanssa päivystyksellisten Etävastaanottojen toimintamallin yleislääketieteen päivystyspotilaille.