Mitä voi tapahtua, jos viranhaltija tai luottamushenkilö ylittää toimivaltansa? Milloin esimerkiksi vahingonkorvaus- tai jopa rikosvastuu ovat mahdollisia? Kuinka toimivallan joskus tahattomankin ylittämisen voi parhaiten pyrkiä estämään arjen kiireissä, kun päätöksiä kuitenkin on syytä tehdä? Koulutuksen teemoja käsitellään käytännön esimerkkien avulla.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on lisätä osallistujien käytännön ymmärrystä ja taitoa oman ja muiden toimivaltojen rajoista sekä toimivallan ylitysten välttämisestä.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu kaikille kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöille, viranhaltijoille ja luottamushenkilöille, jotka pohtivat toimivaltojen käytännön rajanvetoja.
Koulutuksen sisältö
Toimivalta – mikä se on? Mitä se ei ole? Kenellä on, kenellä ei?
- Lainsäädäntöperusta ja eri roolien merkitys
- Hallintosäännön ja paikallistason ohjeiden tuomat lisämausteet
- Mitä jokaisen toimijan pitäisi tietää ja tarkistaa? Käytännön muistilista
Käytännön tilanteita, joissa eri toimijoilla on ollut eri käsitykset toimivallasta
- Erilaisten pyrkimysten ja tavoitteiden vaikutus
- Oikeustapauksia
- Muita esimerkkejä
Toimivallan ylityksen seuraukset
- Päätöksen kumoamisen edellytykset ja askelmat
- Riskit ja vastuut, jos vailla lainvoimaa ollut päätös on jo pantu toimeen
- Miksei toimivallan ylityksestä aina seuraa mitään?
Osallistujat saavat halutessaan lähettää ennakkokysymyksiä kouluttajalle osoitteeseen katariina@katakoski.fi. Kysymyksiä käsitellään nimettömästi sopivissa kohdissa etäkoulutuksen aikana. Myös etäkoulutuksen aikana voi mieluusti kysyä ja kommentoida chat-toiminnon kautta.
Avainsanat
hallinto, toimivalta, ylitys, vastuu, viranhaltija, työntekijä, luottamushenkilö
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii juristi ja työyhteisövalmentaja Katariina Sorvanto KataKoski Oy:sta. Katariina on saanut erinomaista palautetta käytännönläheisestä kouluttamisotteestaan. Katariinalla on pitkäaikainen kokemus kuntasektorilta niin asiakastoimeksiantojensa kuin kunnallisten luottamustoimiensakin kautta.