Kyky tunnistaa omia ja toisten ihmisten tunteita on sosiaalisen toiminnan edellytys. Hyvät tunnetaidot ja sosiaaliset taidot kulkevatkin käsi kädessä. Tunnetaidot kehittyvät hyvin yksilöllisesti. Tunnekasvatuksesta hyötyvät ryhmän kaikki lapset. Tunnetaitoja voidaan harjoitella siinä missä muitakin taitoja. Taitojen karttuessa ryhmän toiminta muuttuu aikaisempaa myönteisemmäksi ja vastavuoroisemmaksi, jolloin myös muiden asioiden oppiminen helpottuu.
Tunteita ei voi opettaa. Ne opitaan kokemusten kautta. Onnistuneen kokemuksellisen tunnetaitokasvatuksen edellytyksenä on aina aikuinen, jolla on kyky tarkastella lempeän kriittisesti omia tunne- ja vuorovaikutustaitojaan. Tästä syystä koulutuksessa syvennytään lasten tunnetaitokasvatuksen ohella myös aikuisten oman toiminnan arviointiin sekä kehittämiseen.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on tarjota osallistujalle konkreettisia välineitä lasten tunnetaitokasvatukseen sekä antaa näkökulmia aikuisen oman toiminnan arviointiin.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu kaikille varhaiskasvatuksen ammattilaisille.
Koulutuksen sisältö
- Miksi tunnekasvatus on tärkeää?
- Miten tukea lasten tunnetaitoja ryhmässä ja yksilöllisesti?
- Miten huolehtia omista tunne- ja vuorovaikutustaidoista arvioinnin ja kehittämisen keinoin?
- Miten toteuttaa tunnekasvatusta osana varhaiskasvatuksen arkea?
- Miten hyödyntää tunnekasvatusmateriaaleja ja kokemuksellisia harjoituksia?
Avainsanat
varhaiskasvatus, tunnekasvatus, tunnetaidot, tunnetaitokasvatus
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii kasvatustieteen tohtori Liisa Ahonen. Liisalla on vankka ja monipuolinen työkokemus työskentelystä varhaiskasvatuksessa, sekä esi- ja alakouluissa. Hän on kouluttanut lasten kanssa työskenteleviä eri alojen ammattilaisia vuodesta 2010 lähtien. Liisa on innostava kouluttaja, joka tempaa osallistujat pohtimaan omia kasvatus- ja opetuskäytänteitään. Liisan käytännönläheisten koulutusten jälkeen osallistujien on helppo ryhtyä soveltamaan uusia toimintamalleja omaan työhönsä.