Työhyvinvoinnin portaat ovat väline työhyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen, kestävään kehittämiseen. Perustana ovat ihmisen perustarpeet: fysiologiset perustarpeet, turvallisuuden tarve, yhteisöllisyyden tarve, arvostuksen tarve ja itsensä toteuttamisen tarve. Hyvinvoinnin edellytyksenä on, että nämä tarpeet tyydyttyvät työssä ja elämässä. Myönteiset vaikutukset heijastuvat koko organisaatioon.
Tavoite
Koulutuksessa tutustutaan porras portaalta yksilön ja yhteisön mahdollisuuksiin ja keinoihin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisessä. Päämääränä on, että työhyvinvointi nähdään työpaikalla osana jokapäiväistä toimintaa ja johtamista.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu erityisesti esihenkilöille, henkilöstöhallinnolle ja muille henkilöstö kehittäjille ja edustajille, mutta myös kaikille työhyvinvoinnista kiinnostuneille.
Vaativuustaso
Taso 2: Edistynyt taso – Yleisluontoisempaa tietoa ja helposti sisäistettäväsisältö. Perustutkinnon ylläpitoon ja ammattitaidonkehittämiseen.
Koulutuksen sisältö
Johdanto Työhyvinvoinnin portaisiin
- Työhyvinvoinnin portaat -malli ja sen soveltaminen
- Työhyvinvoinnin johtaminen ja kehittäminen
Terveys ja turvallisuus
- Terveys, työkyky ja työkuormituksen hallinta
- Muutosten hallinta ja kriisien kohtaaminen
Yhteisöllisyys ja arvostus
- Yhteistyö, työyhteisötaidot ja hyvät kokouskäytännöt
- Arvot ja työkulttuuri
Osaaminen ja luovuus
- Osaamisen kehittäminen
- Luovuuden lähteillä
Avainsanat
hyvinvointi, työhyvinvointi, tarvehierarkia, terveys, turvallisuus, yhteisöllisyys, arvostus, osaaminen
Kouluttajakuvaus
Päivi Rauramo, työhyvinvoinnin lähettiläs, työterveyden, -turvallisuuden ja -hyvinvoinnin toimii asiantuntijana Työturvallisuuskeskuksessa. Hän on tietokirjailija ja kokenut kouluttaja ja luennoitsija. Koulutukseltaan hän on työfysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri.