Koulutuksessa perehdytään lapsen oikeuksiin varhaiskasvatuksessa ja opetustoimessa tarkastelemalla lainsäädäntöä, kansainvälisiä sopimuksia sekä lapsioikeudellisia periaatteita. Koulutuksessa keskitytään erityisesti siihen, mitä lapsen etu tarkoittaa ja miten sitä tulee soveltaa opetus- ja varhaiskasvatusympäristössä. Koulutuksessa tarjotaan konkreettisia keinoja ja näkökulmia lapsen edun määrittämiseen ja soveltamiseen. Erityiskysymyksinä käsitellään muun muassa huoltajan roolia lasta koskevissa asioissa sekä erilaisia arkisia haastavia tilanteita, joissa lapsen edun toteutuminen vaarantuu.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on tarjota selkeä perusymmärrys lapsen oikeuksista sekä käytännön työkaluja lapsen edun määrittämiseen työarjessa. Koulutuksen jälkeen osallistujalla on valmiudet soveltaa lapsen oikeuksia ja lapsen etua konkreettisesti päivittäisessä toiminnassaan sekä ymmärrys siitä, miksi tämä on tärkeää lapsen hyvinvoinnin kannalta.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu lasten parissa työskenteleville varhaiskasvatuksen ja opetusalan ammattilaisille.
Koulutuksen sisältö
Koulutus koostuu kolmesta osasta:
- Osa 1: Lapsen oikeudet varhaiskasvatuksessa ja koulussa
- Osa 2: Lapsen etu ja huoltajien rooli lapsen asioissa
- Osa 3: Erityiskysymyksiä – ammattilaisten rohkeus puuttua haasteisiin
Avainsanat
lapsen oikeudet, lapsen etu, varhaiskasvatus, opetustoimi, opetus, opettaja, huoltaja, erityiskysymys
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii OTM Saara Ylisaukko-oja, juristi ja luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, joka on erikoistunut perhe- ja lapsioikeuteen. Ylisaukko-oja valmistelee väitöskirjaansa lapsioikeudesta, jonka on määrä valmistua vuoden 2025 alkupuolella. Hänellä on laaja kokemus kouluttamisesta ja opettamisesta erityisesti lapsioikeudellisissa kysymyksissä. Lisäksi Ylisaukko-oja on toiminut Turun yliopistolla monitieteellisessä tutkimushankkeessa, jossa hänen tutkimuksensa on keskittynyt lapsen oikeuksiin opetustoimessa.