Työstä aiheutuva kognitiivinen kuormitus ja sen aiheuttamat haitat ovat kasvaneet, mikä johtuu lisääntyneistä vaatimuksista tiedonkäsittelyyn ja tiedolla työskentelyyn liittyen. Kognitiivinen kuormitus ei aina ole negatiivista, mutta on tärkeää tunnistaa tekijöitä, mitkä voivat johtaa haitalliseen kuormittumiseen. Tässä koulutuksessa etsimme keinoja vähentää haitallista aivokuormaa.
Tavoite
Tästä koulutuksesta saat perustiedot kognitiivisen toimintakyvyn ja -kuormituksen käsitteistä. Lisäksi opit tunnistamaan oman työn ja työpaikan kognitiivisen kuormituksen lähteitä sekä keinoja kognitiivisen kuormituksen vähentämiseen. Saat ideoita oman työn ja työpaikan kehittämiseen.
Kenelle
Koulutus sopii kaikille, joita kiinnostaa oman kognitiivisen kuormituksen hallinta ja työhyvinvoinnin kehittäminen.
Vaativuustaso
Taso 1: Perustaso – Osallistujalta ei vaadita aiempaa tietoa aiheesta.
Koulutuksen sisältö
Aivoihin kohdistuvan monimuotoisen tietokuormituksen hallinta
- Mitä on kognitiivinen toimintakyky ja kuormitus?
- Oman työn aivokuorma ja keinot sen vähentämiseen
Avainsanat
Aivotyö, kognitiivinen kuormitus, työhyvinvointi
Kouluttajakuvaus
Olen Satu Rantamaa ja työskentelen Työturvallisuuskeskuksessa erityisasiantuntijana. Koulutukseltani olen TtM, fysioterapeutti AMK sekä tradenomi. Ennen nykyistä työtäni sain työskennellä pitkään sote-alan esihenkilötehtävissä, missä työnkuvaani kuului myös mm. työsuojelupäällikön sekä työkykykoordinaattorin tehtävät. Kognitiivisen kuormituksen tunnistaminen ja vähentäminen kiinnostavat minua, koska tämän työn avulla voidaan yhtä aikaa kehittää sekä yksilön hyvinvointia että työtä ihmisen kokoiseksi. Tämä on tärkeää myös taloudellisesti, koska hyvinvoivan työntekijän tiedetään olevan myös tuottava.