Koulutus soveltuu VESO -koulutukseksi puolikkaana (3h) vesona!
Mitä peruskoulun henkilöstön on syytä tietää toimivallastaan ja mahdollisuuksistaan toimia uhkaavissa tai haastavissa oppilastilanteissa? Mitä henkilöstö saa ammattiroolinsa mukaisesti tehdä, millä tavalla se olisi hyvä tehdä ja mitä ei saisi tehdä? Koulutus tarjoaa konkreettisia ohjeita erilaisiin oppilastilanteisiin ja luo ymmärrystä siitä, että paljon on tehtävissä niin ennakoinnin avulla kuin itse tilanteissa.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoa siitä, mitkä ovat opetushenkilöstön oikeudet ja velvollisuudet lain puolelta, jos oppilas esimerkiksi vastustaa luokasta poistamista, aloittaa välitunnilla tappelun tai tuo kouluun mukanaan teräaseen.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu peruskoulujen opetushenkilöstön edustajille, kuten opettajille, koulunkäynninohjaajille, rehtoreille ja muille aiheesta kiinnostuneille koulun henkilöstölle.
Koulutuksen sisältö
Opetushenkilöstön toimivalta haastavissa tilanteissa:
- omat valmiudet ja niiden tiedostaminen,
- yhteisön säännöt ja ennakointi,
- toiminta haastavissa tilanteissa,
- nuorten mukanaan tuomat vaaralliset esineet (miten tunnistaa ja mitä tehdä)
Konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä:
- lain mukaan saa tehdä,
- on suotavaa tehdä ja
- mitä ei saisi tehdä
Avainsanat
työturvallisuus, omat valmiudet, toimivalta, yhteisöllisyys, pedagoginen turvallisuus, kouluturvallisuus, oikeus turvalliseen oppimisympäristöön, opetus, opettaja
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii Turvanvuoksi Oy:n asiantuntija Tuulia Väisänen, jolta löytyy 15 vuoden työkokemus erityisluokanopettajana. Tuulialta löytyy monen vuoden kokemus poliisin tehtävistä ja hän toimii nykyään Ankkuri-tiimin ryhmänjohtajana. Tuulia on kouluttanut vuosien aikana useita satoja opettajia kohtaamaan haastavia tilanteita painopisteenä erityisesti se, mitä laki sanoo asioista. Hänellä on kokemuksensa kautta syvä ymmärrys ihmisten erilaisista taidoista, reaktioista ja toimintatavoista haastavissa tai uhkaavissa tilanteissa.