Valvontaviranomaiset ovat huomauttaneet, että lastensuojelulaitoksissa rajoitustoimenpiteitä koskevat päätökset tai kirjaukset ovat olleet puutteellisia. Millä perusteilla voi rajoittaa lapsen perusoikeuksia sijaishuollossa? Mihin pitää kiinnittää huomiota rajoitustoimenpiteistä päätettäessä, jotta lapsen oikeusturva toteutuisi?
Koulutuksessa käsitellään rajoitustoimenpiteitä koskevia toimintamalleja sekä käytännön tilanteista nousevia oikeusesimerkkejä. Koulutuksessa käydään läpi rajoitustoimenpiteistä päättäminen sekä päätöksen kirjaaminen sekä siitä valittaminen.
Tavoite
Koulutuksen jälkeen osallistuja ymmärtää lain tuomat edellytykset ja velvoitteet rajoitustoimenpiteisiin liittyen. Koulutus lisää ymmärrystä rajoitustoimenpiteisiin liittyvistä perusoikeudellisista jännitteistä ja antaa valmiuksia parantaa omaa ja lapsen oikeusturvaa rajoitustoimenpiteitä käytettäessä.
Kenelle
Koulutus sopii lastensuojelussa työskenteleville sosiaalityöntekijöille ja sosiaaliohjaajille sekä esihenkilöille. Koulutus käy myös laitoshuollon henkilöstölle.
Koulutuksen sisältö
- Perusoikeuksien yleiset rajoitusedellytykset
- Rajoitustoimenpiteet lapsen oikeuksien turvaajana
- Yleiset ohjeet ja toimintamallit rajoitusten perusteena
- Päätöksenteko rajoitustoimenpiteissä
- Perustelut
- Kirjaaminen
- Valitusprosessi
- Laintulkintaa käytännön tilanteissa
- Oikeuskäytäntöä ja Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuja
Avainsanat
sosiaalihuolto, lastensuojelu, rajoitustoimenpiteet, sijaishuolto, oikeusturva
Kouluttajakuvaus
Saara Tuulari, OTM, on hyvinvointioikeuden väitöskirjatutkija Lapin yliopistosta. Hänen erityisosaamisensa ja kiinnostuksensa painopisteitä ovat lapsioikeus, edunvalvontaoikeus ja sosiaalioikeus. Sosiaalityön ja terveydenhuollon asiantuntijoille ja alan opiskelijoille suunnattuja koulutuksia Saara Tuulari on pitänyt mm. hanketyössä sekä yhteistyössä Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen (Poske) kanssa.