Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (OPH 2022) korostetaan, että huoltajien kanssa tehtävällä yhteistyöllä on tärkeä merkitys varhaiskasvatuksessa. Myönteinen ja toimiva kasvatusyhteistyö onkin monin tavoin yhteydessä lapsen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Koulutuksessa kasvatusyhteistyötä tarkastellaan esimerkiksi suuntaamalla huomiota luottamuksellisen ilmapiirin rakentamiseen ja vanhempien osallisuuden tukemiseen. Aina yhteistyön vaaliminen perheiden kanssa ei kuitenkaan ole helppoa. Koulutuksessa syvennytäänkin myös vaikeilta tuntuvien asioiden puheeksi ottamiseen, sekä haastaviksi koettuihin vuorovaikutustilanteisiin.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on tukea varhaiskasvatuksen henkilöstöä rakentamaan toimivaa kasvatusyhteistyötä huoltajien kanssa.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu kaikille varhaiskasvatuksen ammattilaisille.
Koulutuksen sisältö
- Miksi kasvatusyhteistyö on tärkeää?
- Miten tukea vanhempien osallisuutta varhaiskasvatuksessa?
- Miten ottaa puheeksi vaikealta tuntuvat asiat?
- Miten toimia haastavilta tuntuvissa tilanteissa?
Avainsanat
varhaiskasvatus, yhteistyö, kasvatusyhteistyö, kasvatus, opetus, huoltaja
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii kasvatustieteen tohtori Liisa Ahonen. Liisalla on vankka ja monipuolinen työkokemus työskentelystä varhaiskasvatuksessa, sekä esi- ja alakouluissa. Hän on kouluttanut lasten kanssa työskenteleviä eri alojen ammattilaisia vuodesta 2010 lähtien. Liisa on innostava kouluttaja, joka tempaa osallistujat pohtimaan omia kasvatus- ja opetuskäytänteitään. Liisan käytännönläheisten koulutusten jälkeen osallistujien on helppo ryhtyä soveltamaan uusia toimintamalleja omaan työhönsä.