Tuottava tekoäly mahdollistaa teksti- ja kuvasisällön luonnin helposti ja nopeasti. Miten sitä voidaan käyttää varhaiskasvatuksessa? Tässä koulutuksessa tutustut tekstiä tuottavaan ChatGPT:hen ja kuvia generoiviin selainpohjaisiin sovelluksiin. Saat myös vinkkejä tekoälysovellusten käyttöä koskevien keskustelujen käyntiin lasten ja heidän vanhempiensa kanssa.
Tavoite
Koulutuksessa saat perustiedot generatiivisesta tekoälystä ja opit käyttämään tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia tekstin ja kuvan tuottamiseen. Saat myös ideoita, miten voisit hyödyntää ChatGPT:tä ja kuvageneraattoreita käytännön työssä.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu varhaiskasvatuksen ammattilaisille, jotka ovat kiinnostuneita teksti- ja kuvageneraattoreiden käytöstä varhaiskasvatuksen suunnittelussa ja työskentelyssä lasten kanssa.
Ohjelmaversio
Koulutuksessa käytämme maksuttomia selainpohjaisia tekoälysovelluksia. Osallistuaksesi sinun ei tarvitse asentaa mitään koneellesi.
Koulutuksen sisältö
Tekoäly varhaiskasvatuksessa
- Mitä on generatiivinen tekoäly? Miten se liittyy kielimalleihin?
- Generatiivisten sovellusten rajoitteita.
- Generatiivisten sovellusten eettisiä ja tekijänoikeuksiin liittyviä kysymyksiä.
- Miten käsitellä tekoälyaihetta lasten ja vanhempien kanssa?
Tekstin generointi ChatGPT:llä
- Mihin tekstiä tuottavia sovelluksia, kuten ChatGPT, voi hyödyntää varhaiskasvatuksessa?
- ChatGPT:n kanssa keskustelu.
- Tekstiä tuottavan tekoälyn rajoitukset.
- Eri tekstityyppien luominen ChatGPT:n avulla: sadut, lorut, kutsukirjeet, sähköpostiviestit.
Kuvan generointi
- Kuvia generoivat sovellukset ja niiden käyttö.
- Tekstisyötteiden kirjoittaminen kuvien luontia varten.
Avainsanat
tekoäly, tukiäly, AI, generatiivinen tekoäly, kuvagenerointi, tekstin generointi, varhaiskasvatus, vaka, ChatGPT, päiväkoti
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii Eduhousella digitaitokouluttajana ja sisällöntuottajana työskentelevä Tanja Lehto. Tanjan intohimona on auttaa työntekijöitä ja organisaatioita kehittymään koulutuksen keinoin. Hän kouluttaa monenlaisia digitaitoihin liittyviä aiheita, ja on erityisen kiinnostunut teknologian suhteesta yhteiskuntaan ja ihmisyyteen. Koulutukseltaan Tanja on yhteiskuntatieteiden maisteri ja sosionomi, aiemmin hän on työskennellyt kasvatuksen ja ihmissuhdetyön parissa niin verkon välityksellä kuin kasvokkainkin.