Etäkokoukset voivat olla väsyttäviä, stressaavia – tai innostavia ja inspiroivia! Tässä verkkovalmennuksessa saat työkaluja etäpalaverien osallistavaan toiminnallistamiseen.
Kaiken voi tehdä tylsästi ja hauskasti, vai mitä? Tule pitämään hauskaa kanssamme ja opi edistämään työn iloa ja psykologista turvallisuutta sekä fasilitoijana että osallistujana!
Tavoite
Koulutuksessa opit käyttämään toiminnallisia ja osallistavia harjoitteita virtuaalisissa palavereissa, webinaareissa ja koulutuksissa. Saat myös vinkkejä psykologisen turvallisuuden, luovuuden ja leikillisyyden lisäämiseen etäkohtaamisissa – ja opit käyttämään myös omaa kehonkieltäsi fasilitoijan tai osallistujan tietoisena työkaluna.
Kenelle
Koulutus sopii kaikille, jotka haluavat etäkohtaamistemme olevan tuloksellisia, voimauttavia ja inspiroivia kaikille osallistujille – olitpa sitten johtaja, kouluttaja, fasilitaattori, tiimin vetäjä tai jäsen.
Ohjelmaversio
Kurssilla käytetään zoom.us -ohjelmaa. Käytä osallistuessasi pöytäkonetta tai kannettavaa tietokonetta! Tabletilla tai puhelimella sinun on vaikea osallistua kaikkiin ohjelman aktiviteetteihin, ja suuri osa hyödystä jää silloin saamatta.
Valmennuksessa saatuja työkaluja voit toki soveltaa mahdollisuuksien mukaan myös muille alustoille.
Koulutuksen sisältö
Valmistautuminen
- Onko kyse yksisuuntaisesta tiedottamisesta tai luennoinnista vai interaktiivisesta, aidosti osallistavasta ja dialogisesta valmennuksesta, työpajasta tai kokouksesta? Valitse keinot sen mukaan.
- Minkälaisen tunteen, mielikuvan, tahtotilan haluat jättää osallistujille?
- Tekniset tarkistukset, kokeilut, testaukset (virtuaalitaustat, slidet, valkotaulut, break-out roomit)
Avaus
- Avaa virtuaalitila hyvissä ajoin ennen kokousta teknisten asioiden varmistamiseksi
- Varaa aikaa ihmisten saapumiselle ja small talkille
- Kokouksen tavoitteet ja teemat esiin
Läsnäolon periaatteet
- Videokuvan ja äänen käyttöohjeet
- Virtuaalisen läsnäolon esiin nostaminen kognition tasolla
- Osallistumisen pelisäännöt ja tavoitteet
- Kunkin osallistujan henkilökohtainen vastuu omasta ja toisten hyvinvoinnista
- Yhteistä pohdintaa psykologisen turvallisuuden merkityksestä
Toiminnallinen lämmittely
- Virtuaalisen läsnäolon toiminnallinen harjoittelu erilaisin leikillisin keinoin, sekä koko ryhmälle, että pareittain tai pienryhmissä break out -huoneita käyttäen
- Hyväksyvän ja arvostavan katsekontaktin käyttäminen
- Kehon kielen tietoinen käyttö aktiivisen kuuntelun tehostamiseksi
- Tutustumisharjoitteita sekä toisilleen tuntemattomille että tutuille!
- Tunnelman tai tunteen jakamisharjoitteita virtuaalikäyttöön
- Vuorotteluharjoitteita ja -tekniikoita, jotka johtavat puheenvuorojen tasaisempaan jakautumiseen
Työssäoppimistehtävä
Osallistujat saavat havainto- ja kokeilutehtävän, joka raportoidaan sähköpostilla sekä valmennuksessa osoitetulle sparrausparille että valmentajalle.
Avainsanat
Etäkokous, Etäkoulutus, Etävalmennus, Valmennus, Webinaari, Verkkokokous, Online-kokous, Zoom, Skype, Teams, Adobe Connect, GotoMeeting, Fasilitointi, Virtuaalifasilitointi, Kouluttaja, Valmentaja, Fasilitaattori, Video, Ääni, Psykologinen turvallisuus, työn ilo, etätyö, toiminnallisuus, osallistavuus, harjoitteet, ideointi, tuloksellisuus
Kouluttajakuvaus
Simo Routarinne on rakentavan vuorovaikutuksen asiantuntija, viisas ja hauska luennoitsija, fasilitoija, moderaattori sekä kouluttaja. Lähes 30 vuoden kokemuksellaan ja kannustavalla työotteellaan hän saa ihmiset ja organisaatiot muuttamaan toimintatapojaan sujuvimmiksi edistäen psykologista turvallisuutta, työhyvinvointia ja tuloksellisen vuorovaikutuksen johtamista. Simo on kouluttanut, luennoinut, valmentanut ja fasilitoinut erilaisten yritysten sisäisissä koulutuksissa ja tapahtumissa. Hänen vahvuutena on se, että hän ei pelkästään luennoi, vaan käyttää toiminnallisia menetelmiä: luvassa on konkreettisia, helppoja ja hauskoja käytännön harjoitteita – oma kokemus jättää syvemmän muistijäljen kuin pelkkä kuuntelu ja katselu.
Kurssilainen –
innostunut kouluttaja, hyviä vinkkejä, helppo osallistua alasta huolimatta. Ehkä olisin kaivannut vielä lisää vinkkejä opetuskäytön näkökulmasta.
Kurssilainen –
Monella on zoomin lisäksi teams käytössä. Voisiko sisältöön lisätä, miten teamssissä saisi vastaavanlaisia juttuja toimimaan? Tai jos teamsin kanssa on muita ominaisuuksia, joita voi hyödyntää aktivoinnissta. Kouluttaja oli hyvä ja asiastaan innostunut. Kiitos!
Kurssilainen –
Olisin toivonut vielä napakamman agendan ja vielä lisää käytännön esimerkkejä, eri työkalujen hyödyntämistä aktivointiin Zoomin lisäksi. Voisiko lisätä jatkossa myös vinkit miten toimia parhaalla tavalla Teamsissa, jos vain se on käytössä omalla työpaikalla? Voisiko koulutuksessa myös näyttää eri alustojen käyttöä aktivoinnissa (whiteboard, miro, mural, trello)? Lisäksi olisin toivonut vielä jonkinlaista listaa siitä millaisilla eri tavoilla voi aktivoida erilaisia ryhmiä, ja miten fasilitaattorin kannattaa kokous juoksuttaa. Kiitän kuitenkin hyvästä hengestä kurssilla ja psykologista turvallisuutta korostavista vinkeistä, ne ovat tosi arvokkaita!
Kurssilainen –
Oikein mukava kouluttaja, innostava ja osallisti hyvin
Kurssilainen –
Kurssilainen –
Todella hyvä kouluttaja, erittäin hyvä tilaisuus kokemuksellisesti oppia eikä teoreettisesti!
Kurssilainen –
Oli innostava kouluttaja, mutta kun on pitkä kouluttajan kokemus, niin moni asia on jo tullut tutuksi. Tosin onneksi oli uudessa paketissa.
Kurssilainen –
Kurssilainen –
Hyvä, positiivinen ja ratkaisukeskeinen tunnelma.
Kurssilainen –
Kouluttaja oli huippu, sillä hän sai luotua koulutukseen mukavan ilmapiirin. Oli lisäksi asiantunteva. Koulutuksen toteutus toimi loistavana esimerkkinä käsiteltävästä aiheesta ja antoin konkreettisia vinkkejä omien vastaavien koulutusten/oppintuntien/palaverien järjestämiseen. Sopiva rytmitys, 15 min tauko kolmen tunnin koulutukseen. En keksi isompaa kehitettävää, oppisinpa itsekin vetämään näin hyviä koulutuksia 🙂