Mitä hyvä hallinto tarkoittaa sosiaalihuollon palveluissa? Ketä tulee kuulla päätöstä tehtäessä? Hallintolaki on yleislaki, jolla edistetään ja toteutetaan hyvää hallintoa sekä oikeusturvaa hallintoasioissa. Sosiaalihuollon tehtäviä hoidettaessa on tunnettava sosiaalihuoltolain ja erityislakien lisäksi myös hallintolaki. Hallintolaki määrää esimerkiksi siitä, kuka saa laittaa vireille hallintoasian ja miten hallintoasiaa käsiteltäessä on meneteltävä.
Koulutuksessa käsitellään hallintolakia, hyvän hallinnon perusteita sekä hallintoasian käsittelyä sosiaalihuollon näkökulmasta. Hallintolain mukainen menettely sosiaalihuollossa turvaa niin asiakkaan kuin henkilöstönkin oikeusturvan.
Tavoite
Koulutuksen jälkeen osallistuja ymmärtää hallintolain vaatimukset ja periaatteet sekä osaa soveltaa niitä sosiaalihuollon tehtävissä. Koulutus vahvistaa osallistujan ymmärrystä hyvästä hallinnosta.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu erityisesti lastensuojelussa työskenteleville.
Koulutuksen sisältö
- Keskeiset säädökset ja määritelmät
- Hyvän hallinnon perusteet
- Asianosaisasema ja puhevallan käyttö
- Hallintoasian käsittely sosiaalihuollossa
- Hallintopäätös ja päätöksen tiedoksianto
Avainsanat
sosiaalityö, hallintolaki, hyvä hallinto, päätöksen teko, hallintoasia
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, Marianne Kivelä Lawila Oy:stä. Mariannella on vuosien kokemus ja vankka osaaminen sosiaalihuollon juridiikasta, vammaispalvelulaista ja hallintoprosessista. Hän on lisäksi toiminut alaikäisten edunvalvojana lastensuojelu- ja rikosprosesseissa sekä aiemmin myös lastensuojelun sosiaalityössä. Mariannen koulutuksia on kiitelty selkokielisiksi ja käytännönläheisiksi.