Työelämässä häpeän tunnetta voi syntyä esimerkiksi omasta epäonnistumisesta, virheestä tai tilanteesta, jossa kokee tulleensa arvostelun kohteeksi. Se on ihmisyyteen vahvasti linkittyvä tunne ja kytee usein piilossa. Vailla ymmärrystä se voi heijastella elämän eri osa-alueille hyvinvointia kaventavalla tavalla. Tämä koulutus johdattelee sinua käytännönläheisesti tutustumaan häpeää synnyttäviin kokemuksiin, häpeän herättämiin reaktioihin, häpeältä suojautumisen keinoihin sekä empatia- ja itsemyötätuntotaitoihin, jotka toimivat häpeän vastalääkkeenä. Keskustelemme myös häpeän tunteesta vuorovaikutustilanteissa.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on syventää ymmärrystä häpeän tunteesta ja antaa työkaluja oman tunteen ymmärtämiseen ja käsittelyyn. Pääset tutustumaan häpeään näkymättömissä ohjaavana tunteena ja miten se vaikuttaa toimintaamme pinnan alla. Teemaan tutustutaan erityisesti työelämän näkökulmasta.
Kenelle
Sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita itsetuntemuksen lisäämisestä ja tunnetaitojen syventämisestä osana oman hyvinvoinnin vahvistamista ja itsestä huolehtimista.
Vaativuustaso
Taso 2: Edistynyt taso – Yleisluontoisempaa tietoa ja helposti sisäistettäväsisältö. Perustutkinnon ylläpitoon ja ammattitaidonkehittämiseen.
Koulutuksen sisältö
Häpeän ymmärtäminen – hyvinvointia tunnetaidoista
- Häpeä ihmisyyteen vahvasti liittyvänä tunteena tutkimustiedon, käytännönläheisten esimerkkien valossa
- Näkökulmia häpeään
- Miten se vaikuttaa pinnan alla?
- Mistä se kumpuaa?
- Missä tilanteissa häpeä nostaa päätään?
- Mitä meissä häpeän hetkillä tapahtuu?
- Miten keho reagoi?
- Miten häpeä vaikuttaa työelämässä?
- Empatia ja itsemyötätuntotaidot tukena häpeän kohtaamisessa ja oman hyvinvoinnin vahvistamisessa
Avainsanat
häpeä, empatia, kohtaaminen, tunnetaidot, voimavarat, vahvuudet, tunteet, mielenterveys, hyvinvointi
Kouluttajakuvaus
Riikka Seppälä on kokenut yritysvalmentaja, coach, häpeätutkija Brene Brownin Dare to Lead ohjelmassa kouluttautunut fasilitaattori, neuropsykiatrinen valmentaja ja erikoistunut psykologisen turvallisuuden luomiseen, empatiataitoihin sekä neurodiversiteetin ymmärtämiseen.