Kirkkolain mukaan seurakunnan tulee varautua henkisen huollon tarjoamiseen kriisitilanteissa. Kirkon henkinen huolto (HeHu) on kirkon kriisityön ydintä. Tehtävänä on antaa henkistä ja psykososiaalista tukea sitä tarvitseville onnettomuuksissa ja kriiseissä.
Seurakunnalla on velvollisuus huolehtia tehtävistään kaikissa tilanteissa ja oloissa. Myös henkisen huollon valmius rakennetaan ennalta, jotta se on käytettävissä kriisitilanteissa. Tämä on osa valmiussuunnittelun kokonaisuutta seurakunnissa, seurakuntayhtymissä ja hiippakunnissa. Mikä on yksittäisen seurakunnan ja sen työntekijän rooli tässä, miten henkisen huollon valmius rakennetaan – ja miten oma seurakunta tästä hyötyy?
Koulutus käsittelee henkisen huollon kokonaisuutta seurakunnissa. Lisäksi käydään läpi viranomaisyhteistyötä kriisityössä sekä henkisen huollon työntekijän eettisiä periaatteita.
Tavoite
Koulutuksen jälkeen osallistuja ymmärtää kirkon henkisen huollon tavoitteet, sen järjestelyt ja toimintatavat sekä ymmärtää, miten se liittyy seurakunnan toimintavalmiuden ylläpitämisekseen ja yhteiskunnan psykososiaalisen tuen kokonaisuuteen.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu seurakuntien valmiuspäälliköille, kirkkoherroille ja hallinnosta vastaaville sekä seurakunnan työntekijälle, joka on kiinnostunut kirkon henkisen huollon ryhmien toiminnasta.
Koulutuksen sisältö
- Kirkon henkisen huollon (HeHu) perusteet
- HeHu:n tavoitteet ja organisoituminen
- HeHu:n merkitys seurakunnalle poikkeuksellisissa tilanteissa
- HeHu:n valmiusryhmien toiminta
- Yhteiskunnan psykososiaalinen tuki ja viranomaisyhteistyö
- Henkisen huollon työntekijän eettiset periaatteet
Avainsanat
kirkon henkinen huolto, HeHu, valmius, varautuminen, häiriötilanne, kriisi, poikkeusolot
Kouluttajakuvaus
Kouluttajana toimii TM, rovasti, kenttärovasti evp. Jukka Helin, joka on työyhteisö- ja organisaatiokonsultti sekä johtamisen asiantuntija. Jukalla on osaamista ja vankkaa kokemusta muun muassa muutos- ja kriisijohtamisesta, organisaatiouudistusten ja rakennemuutosten läpiviennistä, strategiatyön ohjaamisesta, toiminnan ja talouden suunnittelu- ja uudistamisprosesseista sekä johdon ja henkilöstön valmentamisesta näissä prosesseissa. Työkokemusta Jukalla on pappina ja johtajana seurakunnassa, asiantuntijana hiippakunnassa, kehittämistyön selvittäjänä kirkkohallituksessa, kouluttajana ja kansainvälisissä vastuissa kirkon palvelujärjestössä sekä kenttätöissä ja esikuntatehtävissä Puolustusvoimissa, YK:n, NATOn ja EU:n kriisinhallintaoperaatioissa ja nopean toiminnan joukoissa.