Tervetuloa Klinikka- ja osastonsihteerien koulutuspäivään! Syksyn koulutuspäivä järjestetään täysin etänä 2.11.2023. Koulutuspäivästä tehdään myös tallenne, mikäli et pääse linjoille kanssamme.
Klinikka- ja osastonsihteerien koulutuspäivä on suunniteltu vastaavan koulutuspäivän palautteen ja toiveiden pohjalta. Koulutuksen teemat tulevat muutoksessa olevasta terveydenhuollon käytännön elämästä ja toimintaympäristöstä. Syksyn koulutuspäivillä syvennytään asiakas- ja potilasturvallisuuteen sekä vieraskielisen asiakkaan kohtaamiseen. Lisäksi pohditaan merkityksen ja motivaation roolia omassa työssä.
Tavoite
Saat koulutuspäivästä käytännön työkaluja omaan työhösi ja siinä kehittymiseen.
Kenelle
Koulutuspäivä on tarkoitettu julkisen ja yksityisen terveydenhuollon klinikka- ja osastonsihteereille sekä vastaavaa työtä tekeville. Koulutuspäivä sopii myös erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa toimiville sihteereille.
Koulutuksen sisältö
9:00-9:05 Alkusanat
9:05-10:30 Merkitys ja motivaatio työssä – Jouni Veijalainen
- Miksi työmotivaatioon ja -merkitykseen tulisi panostaa?
- Motivaation neurologinen näkökulma
- Motivaation ja merkityksen välinen suhde työssä
- Merkityksen löytäminen omaan työhön
- Käytännön vinkkejä motivaation tueksi
10:35-11:30 Asiakas- ja potilasturvallisuus sähköisessä tiedonsiirrossa sihteerien näkökulmasta – Piia Hyvämäki
- Potilasturvallisuuden perusteet
- Potilasturvallisuuden keskeinen lainsäädäntö
- Potilasturvallisuuden tilanne ja riskit Suomessa
- Käytännön riskitilanteet
- Turvallisuuden kehittäminen
11:30-12:30 Lounas
12:30-14:00 Vieraskielisen kohtaaminen terveydenhuollossa – Saynur Soramies
- Vieraskieliset Suomessa
- Keskeiset kulttuurierot: valtaetäisyys, aikakäsitys ja sukupuoliroolit
- Kommunikaatio ja vuorovaikutus
- Vieraskielisen asiakkaan neuvonta ja ohjaus
14:10-15:00 Virkeä työpäivä kuuluu kaikille! Miksi työpäivän jälkeen väsyttää vaikka on vain istunut paikallaan? Miten palautumisen voi käynnistää jo työpäivän aikana? – Riikka Ilmivalta
Avainsanat
terveydenhuolto, sihteerityö, koulutuspäivä, potilasturvallisuus, työhyvinvointi
Kouluttajakuvaus
Kasvatustieteen tohtori Jouni Veijalainen luennoi ja kouluttaa mm. työyhteisön kuormittuneisuuteen, itsesäätelyyn, vuorovaikutustaitoihin sekä motivaatioon liittyvillä teemoilla. Hän ammentaa tietorakenteita ihmisyydestä, yhteisöllisyydestä sekä yksilön kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista eri tieteen aloilta käsin.
Kouluttajana Jouni on inspiroiva ja rento. Hän tykkää pureksia teoreettisia malleja ja luoda niistä jotain selkeää ja käytännönläheistä kuulijoilleen.
Piia Hyvämäki, SH amk, TtM, hoitotieteen väitöskirjatutkija.
Piia on työskennellyt hoitoalan lehtorina OAMK:ssa yli 16 vuotta. Hänellä on kokemusta asiakas- ja potilasturvallisuuden kouluttamisesta yli kymmenen vuoden ajalta ja hänen tutkimusaiheensa liittyy organisaatioiden välisen tiedonsiirron potilasturvallisuuteen.
Saynur Soramies on monikulttuuristen työympäristöjen johtamiseen ja maahanmuuttajien kohtaamiseen sote-alalla erikoistunut luennoitsija ja konsultti. Hän on työskennellyt Pirkanmaan sairaanhoitopiirin monikulttuurisuuskoordinaattorina. Saynur on ensimmäinen henkilö Suomessa, joka on kehittänyt terveydenhuollolle monikulttuurisuuskoordinaattorin työnkuvan. Koulutukseltaan hän on sairaanhoitaja, ja suorittanut lisäksi sote-alan kehittämisen ja johtamisen Yamk-tutkinnon sisältäen monikulttuuristen työympäristöjen johtamiseen sekä maahanmuuttajien kotouttamiseen liittyviä opintoja.
Etätyön hyvinvointioppaan toinen kirjoittaja, työfysioterapeutti Riikka Ilmivalta tarjoaa tietoa ja käytännön vinkkejä ajatustyöläisille kehon ja aivojen näkökulmasta.