E-Learning + Corporate Education Force 2018 -konferenssimatkalla olivat Juha Huhtanen, Päivi Korhonen ja Pertti Berg, joka koosti matkan kokemukset.
Lentokentällä lentokentän tavalla
Matkailu avartaa, sanovat. Avartaa tosiaan: laskeutumisen jälkeen ensimmäinen vilkaisu lentokoneen ikkunasta tuotti hämmennystä. Enpä ollut vielä koskaan nähnyt lentokoneiden ja muiden lentokenttäkulkuneuvojen aiheuttamaa ruuhkaa, vain liikennevalot puuttuivat risteyksiä ohjaamasta.
Mahtaakohan normaalit risteyssäännöt päteä, jos vasemmalta tulee lentokone ja itse istut matkalaukkuja vetävässä minitraktorissa? Onhan sillä toki väistämisvelvollisuus, mutta… Joka tapauksessa me olimme turvallisesti perillä ja lentokentältä matkamme jatkui kohti Moskovan konferenssia.
E-learningin tarve kasvaa myös Venäjällä
Konferenssin konsepti oli tuttu. Kansainvälisen hotellin auditoriossa kokoontuvat e-Learning tekijät ympäri Venäjää ja vähän muualtakin. Valencian INTED2018 -tapahtumaan verrattuna olimme selvästi kansallisemmassa, mutta enemmän yrityspainotteisessa ympäristössä. Hiukan enemmän meidän kuppi teetä, kuten Amerikan serkku sanoisi.
Kielimuuri toki tuli vastaan, sillä vaikka englantia osataankin, mukaamme tulleet konsultti ja tulkki olivat ehdottomasti painonsa arvosta kultaa.
E-learning on myös Venäjällä erittäin suuri puheenaihe, sillä tilanne on haastava kaikille yrityksille. Tekniikan kehitys kiihtyy ja tarve henkilöstön osaamisen kehittämiselle kasvaa, joten perinteinen koulutusmalli, jossa vain avainhenkilöt koulutetaan osaajiksi, ei enää riitä. Pikkuhiljaa myös johtajat ovat alkaneet huomata tämän, sillä en kertaakaan kuullut lauseita “Nämä työkalut ovat niin helppoja, että meidän porukka kyllä oppii ilman apua” tai “Kyllä, meidän ihmisillä on perusasiat jo hallussa”.
Ketju on todellakin juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Huippuosaava avainhenkilö musertuu painolastin alle, jos joutuu kantamaan koko tiiminsä osaamista. Kaikille tapahtuman osallistujille tuntui olevan selvää, että tarvitaan kustannustehokas työkalu jatkuvaan ja hallittuun osaamisen kehittämiseen ja se on mahdollista luoda e-learningin avulla.
Tulkattu esitys – sehän on kuin ajaisi polkupyörällä
Pidimme esityksen kahdella kielellä. Kävin läpi Wistec Onlinen ominaisuuksia ja hyötyjä englanniksi, ja puheenvuoroni simultaanitulkattiin venäjäksi. Oli tärkeää, että puhuisin lyhyesti ja ytimekkäästi, jotten käyttäisi liikaa aikaa ja tulkkaus onnistuisi. Ja pysyisin myös mahdollisimman hyvin ennalta sovitussa skriptissä.
Kuulostaa helpolta, mutta kouluttajalle, joka ei ole seurannut skriptejä viimeiseen kymmeneen vuoteen, tämä toi oman haasteensa. Jouduin siis palaamaan juurilleni ja muistelemaan, miten tarkasti etukäteen suunniteltu esitys pidetään. Esitys sujui lopulta kuitenkin hyvin, vaikka tiukkaa teki. Haastetta oli erityisesti flown ja tulkkauksen yhdistämisessä: juuri kun tunsin saavani yleisöön kontaktin, oli aika hiljentyä ja päästää tulkki puhumaan.
Pelkkä työ ilman mitään hupia tekee Jaakosta tylsän pojan… vai miten se nyt menikään? Onnistuimme hiukan säästämään aikaa myös rentoutumiseen. Moskovan nähtävyydet tekivät kyllä vaikutuksen, jos ei muuta niin koollaan. Toinen toistaan isompia pytinkejä koko keskusta täynnä! Ilta päättyi illallisristeilyyn Moskova-joella.
Mitä opimme tällä kertaa?
Venäjä on tosiaan suuri maa ja siellä myös etäisyydet ovat suuria. Ehkä juuri siksi löysimme valveutuneita asiakkaita, joille etäopiskelun käsitteet olivat jo entuudestaan erittäin tuttuja. He olivat valmiita haastamaan Wistec Onlinen ennen kaikkea sisällön puolesta, joka onkin vahvinta osaamistamme. Ja otamme haasteen aina mielellämme vastaan.
Kuitenkin jatkuva palvelu, Training as a Service eli TaaS, oli kaikille uusi käsite. Meiltä kysyttiin tuttuja kysymyksiä, kuten millaisella hinnalla myymme esimerkiksi Teams-sovelluksen opetuspaketin. Kun vastasimme, että mielummin myymme palvelun, joka sisältää Teamsin lisäksi kaikki Office 365 -sovellukset nyt ja myös tulevaisuudessa, saimme ensin hämmentyneitä ja sitten ilahtuneita katseita.
Myös Venäjällä painitaan tutun ongelman, eli liian nopeasti vanhentuvien opiskelupakettien kanssa ja ajatus siitä, että etäopiskelu tarjotaann päivittyvänä palveluna, on vielä suhteellisen uusi. Oli mielenkiintoista huomata, että meillä pienenä ulkomaisena toimijana voisi olla paljonkin tarjottavaa suureen maahan.