Wistecin blogi Hallitse Excelin perusteet

Hallitse Exceliä ja datasi paranee

Niiden yli 20 vuoden aikana, joina olen Exceliä kouluttanut ja konsultoinut, yhä enemmän tulee esille se, että datan lukemista ja tallentamista pitäisi käydä läpi jo peruskoulusta lähtien.

Datan käsittelyn ongelmiin löytyy yksinkertainen selitys

Suurin osa Excelin kanssa tulevista ongelmista johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, ettei dataa osata käsitellä alusta saakka oikein.

Perustavanlaatuiset kysymykset ovat yksinkertaisia: mikä on teksti, mikä on luku ja mitä eroa niillä on? Mitkä ovat lukujen erottimet ja miten ne vaikuttavat lukumuotoiluihin? Ja miten laskentataulukoita kannattaa käyttää ja miten ei?

Excelin peruskäyttökin vaatii ymmärtämystä datan tallentamisesta

Yksi ehkä parhaista kursseista onkin Excelin perusteet. Koulutuksessani käydään toki läpi eri Excelin toimintoja, mutta myöskin sitä perusfilosofiaa, mitä tieto on ja miten sitä saa datasta irti.
Excelin käyttäjän tulee esimerkiksi ymmärtää, miksi data kannattaa tallentaa tietyllä tavalla, ja tästä syystä Excelin peruskurssilla tutustutaan myös Pivot-taulukoinnin ideaan.

Olen niin monta kertaa törmännyt dataan, missä on jo lähdetty väärään suuntaan. Aikoinaan 1990-luvulla, eräässä yrityksessä oli Excel-työkirjoissa oletuksena 12 laskentataulukkoa. Se suorastaan houkuttaa pilkkomaan datan eri ”välilehdille”, usein kuukausikohtaisesti. Silloin data on jo levällään ja analysointi vaikeutuu huomattavasti. Liekö virheellisissä analyyseissä syy joidenkin yritysten alamäkeen?

Muutaman minuutin työllä voit säästää melkoisesti

Kun pohtii sitä valtavaa työtehon ja ajan hukkaa, mikä vaivaa isoa osaa Excelin käyttäjiä, tulee nopeasti siihen tulokseen, että säästöt voisivat olla huikeita ihan yhteiskunnallisella tasolla.

Joskus koulutettavieni ilmeet ovat melkoisia, kun näytän heille esimerkiksi kyselytyökalun eli Power Queryn toimintaa. Moni on tottunut päivätolkulla jumppaamaan aineistoaan kuntoon manuaalisesti ja sitten homman saakin hoidettua muutamassa minuutissa ja vieläpä automaattisesti päivittyvänä!

Käytätkö sinä työaikaasi turhaan Excelin kanssa takkuiluun? Monesti on hyvä kerrata tietämystään ihan Excelin perusteet -koulutuksessa tai syventää taitojaan muilla Excel-kursseillamme.

Testaa Excel-taitosi!

Löydä sopivin koulutus kokeilemalla Excelin perusteiden tai edistyneemmän Excel-osaamisen tasotestejämme: