Esa Riutta pohtii kuvien ja videoiden toimivuutta Facebookissa

Kumpi on parempi Facebookin mainoksessa: kuva vai video?

Haluat mainostaa “jotain” Facebookissa. Laitatko mainokseesi mediaksi kuvan vai videon? Valitset tietysti sen kumpi toimii paremmin, mutta kumpi se on?

Mainoksen tehokkuus riippuu tavoitteestasi

Video- tai kuvamainokset eivät kumpikaan ole yksiselitteisesti parempi tai huonompi vaihtoehto. Tehokkuus täysin riippuu tavoitteestasi. Esimerkiksi Facebookin omien lukujen mukaan still-kuvana esitetty mainos on parempi tuomaan liikennettä verkkosivuillesi, mutta video taas tehokkaampi luomaan konversioita. Lue koko Facebookin raportti

Tilanne ei ole näin yksiselitteinen, sillä esimerkiksi AdEspresson kokeissa animaatio oli mainoksessa heikommin menestyvä kun still-kuva.

Tosin niissä verrattiin animaatiota ja still-kuvaa, joten tämä tulos ei välttämättä päde kaikissa skenaarioissa. Testissä animaatio oli ongelmallinen, koska se vei huomiota pois ”Download”-painikkeesta, joka oli mainoksen keskiössä. Mikä pahinta, käytetty animaatio oli vain animaatio, vailla varsinaista sisältöä.

Oleellista onkin miettiä, kummalla asiani saadaan parhaiten esitettyä: kuvalla vai videolla. Jos asian voi esittää kuvalla, se voi riittää, mutta vastaavasti kuva ei välttämättä kykene välittämään pointtiani kunnolla ja toimiikin sitten huonommin. Inhottavaa sanoa ”se riippuu”, mutta tässä kyse on nimenomaan siitä.

Ostetun ja ei-ostetun mainonnan eroja

Jos jokin vähemmän savolainen vastaus vaaditaan, vastasin kuvan toimivan paremmin, mutta isolla asteriskilla. Mainoksissa keskimäärin kuva näyttäisi olevan keskimäärin toimivampi, ei siis kaikissa tapauksissa.

Tällä tarkoitan, että kaikista mainostettavista asioista useammassa pääsee parempaan tulokseen hyvällä kuvalla kuin videolla, mutta ei aina. Joissain sisällöissä video toimii paremmin, etenkin jos se hyvin toteutettu.

Orgaanisen näkyvyyden kanssa taas video on tällä hetkellä vielä yksi toimivimpia julkaisun muotoja. Ei-ostettua näkyvyyttä hyvin tehty video voi tuottaa paljonkin, varsinkin jos se “menee viraaliseksi”.

Ei kannatakaan keskittyä miettimään yleisellä tasolla kumpi on parempi, vaan kannattaa olla spesifinen. Keskity katsomaan omaa julkaistavaa asiaa ja sitä, onko video sen kanssa parempi vai ei. Joskus se on, joskus se ei ole.

Kiinnostuitko aiheesta?

Tutustu puolen päivän koulutuksiimme: