Wistecin toimitusjohtaja Juha Huhtanen

Onko nuorissa tulevaisuus?

”Moi moi”, tervehti Juha valiokuntakollegoitaan kunnioitettavalla yhden kokouksen kokemuksellaan. Helsingin kauppakamarin Koulutus- ja työvoimavaliokunnan kokouksessa 3.6.2019 kuultiin taas asiantuntijoiden mahtavia alustuksia ajankohtaisista asioista.

Nuorten tulevaisuusraportti kartoittaa ostokäyttäytymistä, talousosaamista ja arvoja

Valiokunnan tämän kertaisessa kokouksessa oli jälleen mielenkiintoista asiaa itseohjautuvuudesta ja Kauppakamarin näkemyksistä uuden hallituksen tavoitteisiin.

Mielestäni tärkeimmäksi aiheeksi nousi kuitenkin T-Media Oy:n Reeta Sutisen esittelemä ”Tulevaisuusraportti”, joka on kattava tutkimusta nuorten 15-24 -vuotiaiden ostokäyttäytymisestä, talousosaamisesta ja arvoista. Siksi päätinkin keskittyä siihen tässä kirjoituksessa.

Vanhempi, pysy hereillä!

Tutkimuksessa kävi ilmi, että perinteiset ja turvalliset ammatit ovat nuorten enemmistön haaveena edelleen, vaikkakin tubettajakin toki löytyi listalta. Nuoret ihailevat julkisuuden henkilöitä, artisteja, äitiä ja isää, joten mikään ei ole silläkään rintamalla muuttunut.

Mistä sitten haetaan tietoa omaan tulevaisuuteen? No tietenkin Googlesta, seuraavina ovat opintopolku.fi, Youtube, perinteinen media, Instagram ja ”mummojen” Facebookiakin käyttää vielä osa.

Jatko-opiskeluihin ja työpaikan alaan vaikuttavana tekijänä ykkösenä ovat kaverit! Opinto-ohjaaja tulee listalla vasta neljäntenä. Kaverien neuvoissa piilee vaara ja sillä, millaisessa kaveriporukassa nuori viettää aikaansa, on edelleen suuri merkitys. Vanhemmat hereillä tässä!

Lukion jälkeen yliopistoon haluaa peräti 81 %, mutta silti välivuotta ja kenties töihin kaipaa 51 %. Valiokunnassa todettiin, että yksi välivuosi voi olla nuorelle hyväksikin, mutta useampia ei voi suositella, koska Suomessa yliopistoista valmistuneiden keski-ikä on peräti 29 vuotta.

Huomionarvoista on myös se, että oppisopimus näyttäisi tekevän uutta tuloaan monen vuoden hiljentymisen jälkeen, ja tulisi voimakkaamminkin, jos palkkapuoli joustaisi enemmän.

Nuoret toivovat koululta lisää tukea

Miten koululaitos sitten onnistuu työssään? Tutkimuksen mukaan kielet ja yhteistyön harjoittelu ovat hyvällä tasolla, mutta nuorten mielestä seuraavissa koulu ei onnistu juuri lainkaan:

  • Talousasioiden opettaminen
  • Riskonottokykyyn kannustaminen
  • Epävarmuuden sietäminen

Kuitenkin peräti 89 % oppilaista pitää taloustiedon opettamista tärkeänä ja opettajistakin vain 29 %:n mielestä taloustaitojen opetus on riittävää.

Motivaatiota työntekoon ja oppimiseen löytyy

Haluavatko nuoret sitten ylipäätään tehdä työtä? Huoli on turha: nuorten toiveissa työ itsessään on ylivoimaisena ykkösenä ja raha tulee vasta toisena. 85 % vastanneista uskoo löytävänsä työtä ja haluaa menestyä.

Potentiaalista työpaikkaa harkitessaan nuoret haluavat, palkkaakin enemmän, tietoa niin sanotusta yrityseetoksesta. Työpaikan kulttuurin tulee olla avointa ja talousasioiden kunnossa sekä johtamisen tasapuolista ja kannustavaa.

He ymmärtävät myös sen, että oppiminen on elinikäistä ja 40 % haluaa hankkia lisäkoulutusta työn ohessakin. Eli ihan hyvissä hoivissa yhteiskunta näyttäisi olevan jatkossakin.

Missä ovat haaveet yrittäjyydestä?

Yhteenvetona valiokunta totesi, että oppimistulosten vaatimusten kasvaessa ja työmarkkinoilta kuuluvan jatkuvan epävarmuuden lisääntyessä nuoret ovat kovien paineiden alla. Tämän vuoksi konservatiiviset ammatit ja turvallinen organisaatiokulttuuri korostuvat heidän toiveissaan.

Itsekseen tämä valiokuntajäsen Huhtanen totesi hieman pahoillaan, että yrittäjyys ei noussut missään tutkimuksen kohdassa nuorten haaveiden keskiöön.

Lue lisää tutkimuksesta Kun koulu loppuu – Nuorten tulevaisuusraportti 2019